Alessandra

In gesprek met Alessandra Wiezer

Alessandra loopt sinds februari stage bij ons. Ze is derdejaars van de HBO-opleiding ICT aan de Fontys in Eindhoven en doet de richting Smart Industrie. Doel van haar opleiding is bedrijven slimmer maken door digitalisering.

Stage in een bierbrouwerij

Alessandra zegt: “Mijn stage richt zich helemaal op de bierbrouwerij van SynTouch. Ik doe onderzoek naar het energieverbruik van de koeling van de gistketel en heb als doel om het verbruik te verlagen. Dit doe ik door middel van de sensoren in de ketel, door data te verzamelen en een digitale oplossing te realiseren. Het aansturen van de temperatuur van de ketel doet men nu nog handmatig en ik zorg dat dit straks automatisch gebeurt.” Alessandra vervolgt: “Stagelopen bij SynTouch is erg leuk en jonge mensen kunnen zich hier snel ontwikkelen. Het bedrijf en de opdracht passen helemaal bij mij en mijn opleiding.”

Stappen stagetraject

SynTouch brouwt zijn eigen bier, Synbier genaamd. Het bedrijf wilde een paar jaar geleden het 10-jarig jubileum vieren met een eigen bier. Dit bier was zo lekker en het brouwen beviel zo goed dat ze nu regelmatig hun eigen bier brouwen in hun eigen in huis-brouwerij.
Het stagetraject beschrijft ze aan de hand van de volgende stappen:

  1. Toen ik begon aan de stage wist ik wel iets van bier, maar nog niets van bierbrouwen. Dus ik ben gestart met daadwerkelijk bierbrouwen en leren hoe bierbrouwen gaat en wat erbij komt kijken.
  2. Daarna heb ik onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op de temperatuur tijdens het gistproces. Verder heb ik gekeken naar het energieverbruik op dit moment.
  3. Ik heb onderzocht wat er nu al beschikbaar is en welke software en sensoren er zijn nodig bij digitalisering van de aansturing.
  4. Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van software waarmee de koeling automatisch geregeld wordt. Hier komt mijn ICT-opleiding echt van pas.
  5. Begin juni zal de software, die ik geschreven heb, geïmplementeerd worden. Dan zien we of het werkt en kunnen we testen hoeveel minder energie het kost.
  6. Eind juni is mijn stage voorbij en rond ik deze af met een presentatie aan mijn begeleiders van school in de brouwerij van SynTouch.

Cultuur van kennisdeling

Alessandra vervolgt enthousiast: “De bijzondere combinatie van bierbrouwen en het ICT-vraagstuk spreekt me erg aan. Daarbij is SynTouch een erg leuk bedrijf. Iedereen is vriendelijk en erg hulpvaardig. Als ik een vraag heb, willen direct vijf mensen me helpen. De stage vraagt veel zelfstandigheid en dat is een grote plus voor mij. Verder ligt het vlakbij CS Eindhoven en dus is het prima bereikbaar met de trein.”

“Wat ik zeker meeneem als leerpunt is dat bij bedrijven niet altijd alles via de planning verloopt. Er kan iets tussenkomen waardoor een proces anders loopt en het is goed om dit in het achterhoofd te houden.”

Zoek je een gave stageopdracht of stroom je graag in als trainee? Neem dan contact op met:

Chantal StrüberAlessandra