Alessandra

In gesprek met Alessandra Wiezer

Alessandra liep in 2023 stage bij ons. Ze is derdejaars van de HBO-opleiding ICT aan de Fontys in Eindhoven en doet de richting Smart Industrie. Doel van haar opleiding is bedrijven slimmer maken door digitalisering.

Stage in een bierbrouwerij

Alessandra zegt: “Mijn stage richtte zich helemaal op de bierbrouwerij van SynTouch. Ik deed onderzoek naar het energieverbruik van de koeling van de gistketel en het doel is om het verbruik te verlagen. Dit deed ik door middel van de sensoren in de ketel, door data te verzamelen en een digitale oplossing te realiseren. Het aansturen van de temperatuur van de ketel deed men handmatig en ik heb er voor gezorgd dat dit automatisch gebeurt.” Alessandra vervolgt: “Stagelopen bij SynTouch is erg leuk en jonge mensen kunnen zich hier snel ontwikkelen. Het bedrijf en de opdracht paste helemaal bij mij en mijn opleiding.”

Stappen stagetraject

SynTouch brouwt zijn eigen bier, Synbier genaamd. Het bedrijf wilde een paar jaar geleden het 10-jarig jubileum vieren met een eigen bier. Dit bier was zo lekker en het brouwen beviel zo goed dat ze nu regelmatig hun eigen bier brouwen in hun eigen in huis-brouwerij.
Het stagetraject beschrijft ze aan de hand van de volgende stappen:

  1. Toen ik begon aan de stage wist ik wel iets van bier, maar nog niets van bierbrouwen. Dus ik ben gestart met daadwerkelijk bierbrouwen en leren hoe bierbrouwen gaat en wat erbij komt kijken.
  2. Daarna heb ik onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op de temperatuur tijdens het gistproces. Verder heb ik gekeken naar het energieverbruik op dit moment.
  3. Ik heb onderzocht wat er nu al beschikbaar is en welke software en sensoren er zijn nodig bij digitalisering van de aansturing.
  4. Ik heb software geschreven waarmee de koeling automatisch geregeld wordt. Hier kwam mijn ICT-opleiding echt van pas.
  5. De software is geïmplementeerd en getest.
  6. Eind juni heb ik mijn stage afgerond met een presentatie aan mijn begeleiders van school in de brouwerij van SynTouch. Ik kreeg een Good of te wel een 9.

Cultuur van kennisdeling

Alessandra zegt enthousiast over haar stage: “De bijzondere combinatie van bierbrouwen en het ICT-vraagstuk spreekt me erg aan. Daarbij is SynTouch een erg leuk bedrijf. Iedereen is vriendelijk en erg hulpvaardig. Als ik een vraag had, wilden direct vijf mensen me helpen. De stage vroeg veel zelfstandigheid en dat was een grote plus voor mij. Het bedrijf ligt vlakbij CS Eindhoven en dus is het prima bereikbaar met de trein. Wat ik zeker meeneem als leerpunt is dat bij bedrijven niet altijd alles via de planning verloopt. Er kan iets tussenkomen waardoor een proces anders loopt en het is goed om dit in het achterhoofd te houden.”

Zoek je een gave stageopdracht of stroom je graag in als trainee? Neem dan contact op met:

Chantal StrüberAlessandra